Lodówka turystyczna to urządzenie wręcz niezbędne nie tylko podczas dłuższych wakacji na kempingu, ale także na krótkich wycieczkach, piknikach, weekendowych wyjazdach pod namiot czy na działkę. Warto zaopatrzyć się w taki sprzęt z myślą o wiosenno-letniej rekreacji.
Jaką lodówkę turystyczną wybrać?
Na rynku dostępne są dwa rodzaje lodówek turystycznych: lodówki na wkłady chłodzące i lodówki z zasilaniem elektrycznym.
Lodówki na wkłady sprawdzą się świetnie podczas jednodniowych wypadów na łono natury czy jako podręczna chłodziarka w ogrodzie. Jej użytkowanie jest nieskomplikowane, ale wymaga kilku zabiegów: wkłady należy schłodzić przed umieszczeniem w lodówce produktów spożywczych czy napojów (można włożyć na chwilę do jej wnętrza kostki lodu). Same produkty również powinny być uprzednio schłodzone. Zawsze dokładnie zamykajmy pokrywę lodówki, a w gorące dni starajmy się jak najrzadziej ją otwierać. Wkłady trzymają chłód przeciętnie około 8 godzin; należy oczywiście pamiętać, że lodówka to nie zamrażarka i nie należy w niej przewozić lodów czy łatwo psującej się żywności gdy jedziemy w długą podróż, zwłaszcza w upale.
Bardziej konkretnym rozwiązaniem jest samochodowa lodówka z zasilaniem elektrycznym. Urządzenie tego typu utrzyma niską temperaturę dłużej i zawsze można je naładować korzystając choćby z zapalniczki samochodowej (dotyczy to lodówek z zasilaniem 12 V).
Koniecznie zwróćmy uwagę na izolację – w tańszych lodówkach elektrycznych jest to często styropian, w bardziej nowoczesnych – specjalna pianka termoizolacyjna, która zdecydowanie skuteczniej będzie utrzymywać niską temperaturę.
Jeśli chcemy wykorzystywać lodówkę w podróży samochodowej, zdecydujmy się na uniwersalne urządzenie samochodowo-sieciowe z zasilaniem 12 V i 230 V. Takie parametry umożliwią podłączenie lodówki do prądu oraz, w razie konieczności, do gniazda zapalniczki – w tym drugim przypadku, by nie rozładować akumulatora, nie należy pozostawiać lodówki podłączonej do gniazda na dłużej niż 2 – 3 godziny.
Jak korzystać z lodówki samochodowej?
Do lodówki samochodowej również należy wkładać produkty schłodzone – sprzęt nie ma takiej mocy chłodzenia jak klasyczna lodówka; początkowo będzie raczej utrzymywać temperaturę, a chłodzić zacznie dopiero po ok. 4-5 godzinach pracy, kiedy to wnętrze lodówki osiąga temperaturę około 5 stopni Celsjusza. Należy chronić urządzenie przed przegrzaniem i bezpośrednim nasłonecznieniem oraz zapewnić mu dobrą wentylację – nie zasłaniajmy wlotów powietrza. Podczas długiej podróży możemy po prostu przewrócić lodówkę na bok.
Bardziej zaawansowane lodówki elektryczne mają są wyposażone w praktyczną funkcję podgrzewania, elektroniczny termostat z dotykowym panelem sterowania, a nawet wewnętrzną pamięć.
Najbardziej nowoczesnym, ale także najdroższym rozwiązaniem są lodówki kompresorowe. Urządzenia takie mają o wiele lepszą wydajność chłodzenia niż tradycyjne lodówki termoelektryczne. Produkty pozostają schłodzone nawet w ekstremalnych temperaturach; lodówka kompresorowa ma też możliwość mrożenia. Oczywiście jakość i bezawaryjność takiej lodówki będzie zależeć przede wszystkim od klasy kompresora.
Pozostaje jeszcze kwestia pojemności – uniwersalna wielkość typowej lodówki turystycznej, zdolna do zaspokojenia podstawowych potrzeb pobytowych dwóch-trzech osób, a zarazem poręczna i optymalnie funkcjonalna to około 20 – 25 litrów.